ТЕКСТИЛЬ В ЖИТЛОВОМУ ІНТЕР’ЄРІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32347/2519-8661.2021.22-23.178-182

Ключові слова:

текстиль, житловий інтер’єр, дизайн, структурний аналіз, основні напрямки застосування, композиційні особливості

Анотація

Актуальність дослідження обумовлена новим досвідом в архітектурному проектуванні, новими технологіями і видами матеріалів та необхідністю їх узагальнення і систематизації для розширення формотворчих можливостей застосування текстилю в дизайн-проектуванні житлових інтер’єрів. Метою дослідження є виявлення  напрямків, функції і композиційних прийомів застосування текстилю в житловому інтер’єрі. Наведена історична довідка розвитку текстильного виробництва. Проведений структурний аналіз текстилю в інтер’єрі за видами текстильних матеріалів, технологією виробництва, видами переплетення, видами орнаментів; виявлені якості текстильних матеріалів, які обумовлюють їх широке застосування та основні напрямки застосування в сучасному житловому інтер’єрі. За результатами проведених досліджень виявлені основні функції текстилю в інтер’єрі: створення комфортного мікроклімату в приміщенні; психологічний комфорт; коригування простору; візуальна ізоляція;  захист поверхонь від пошкодження і забруднення; засоби гігієни; декоративна; композиційна складова дизайну інтер’єрного простору. Наведений опис видів текстильних шпалер, штор. Виявлена композиційна функція текстилю в інтер’єрі: акцент, домінанта, тло, ритм.

Зроблений висновок про те, що при виборі текстилю і прийому розміщення необхідно враховувати регіональні природно-кліматичні умови; прийняте стильове рішення інтер’єру; функцію, розміри, орієнтацію на сторони обрію приміщення; поєднання текстилю з опорядженням поверхонь огороджуючих конструкцій і предметним наповненням приміщення; поєднання тканин за фактурою, кольором і малюнком; ціновий сегмент.

Посилання

Види текстильних матеріалів [online] Доступно: < https://vidy-tkanej.ru/> [Дата звернення 21 вересня 2020]

Ісаєва Т. І. Архаїчні і традиційні технології в сучасному дизайні текстилю: автореф. Дис. На здобуття наук. Ступеня канд. Техн. Наук: 17.00.06 / Ісаєва Т. І. – СПб., 2009. – 19 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-12

Номер

Розділ

Articles