ТИПОЛОГІЯ ТРК ЗА ДОПОМОГОЮ ПЕНТАТОНІЧНОЇ ПЕЧАТКИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32347/2519-8661.2021.22-23.210-219

Ключові слова:

ТРК (тематичний розважальний комплекс), пентатоніка, цільова аудиторія

Анотація

Тематичні розважальні комплекси – це надзвичайно широка галузь у якій будуються різноманітні проекти. Від культових споруд та музеїв до парків динозаврів та тематичних комплексів посвячених кінематографу. На даний момент ТРК не мають типології. Їх не можна класифікувати та систематизувати. Обширність тем, розмірів, цільової аудиторії та варіантів розташування таке велике, що одним листом це не описати. Тому було прийнято рішення розробити таку систему. Це дозволить порівнювати, на перший погляд, не порівнювальні речі, а у купі з ітоговою  таблицею з статті «Аналіз психологічних передпосилок для утворення ТРК за допомогою «Піраміди Маслоу»»[2], ми зможемо аналізувати, оцінювати, ставити відсоткову характеристику та порівнювати різноманітні тематичні розважальні комплекси.

Ціль дослідження – проаналізувати існуючі методи типологізації тематичних розважальних комплексів. Виявити ті пункти за якими ще можна класифікувати тематичні розважальні комплекси. Розробити графічне відображення для кожного пункту та зібрати це у єдину, компактну схему для зручності читання та розміщення у дизайні архітектурної середи.

Після чого проаналізуємо реальний тематичний розважальний комплекс. Для прикладу візьмемо Disneyland Paris, як найбільш яскравий представник цього типу будівель.

Наукова новизна дослідження полягає в тому, що ми сформуємо типологічну систему яка дозволить у компактному варіанті зашифрувати всі особливості тематичного розважального комплексу. Його розмір, розташування, тему, ціль, цільову аудиторію, тощо.

У результаті ми отримаємо метод аналізу тематичних розважальних комплексів, який дозволить швидко аналізувати тематичні розважальні комплекси, порівнювати їх між собою та більш чітко структурувати існуючі та майбутні комплекси.

Також це допоможе кінцевому відвідувачу одразу розумі куди саме він потратив, та чого очікувати від закладу.

Посилання

Данні Божук, В.Н. Анализ понятия тематический развлекательный парк // Актуальные проблемы архитектуры:

материалы международной научно-практической конференции студентов, аспирантов, молодых ученых и докторантов СПбГАСУ:

В 5 ч. – Ч. 2. – СПб., 2014. – С. 101-105.

Піщев Давид. Аналіз психологічних передпосилок для утворення ТРК за допомогою «Піраміди Маслоу»// Сучасні проблеми архітектури та містобудування 2021 р.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-12

Номер

Розділ

Articles