ПРОБЛЕМА ВИНИКНЕННЯ НЕТРІВ ТА АРХІТЕКТУРНІ МЕТОДИ ЇЇ ВИРІШЕННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32347/2519-8661.2021.22-23.157-165

Ключові слова:

незаконна забудова, нетрі, житлове середовище

Анотація

У даній статті піднімаються питання необхідності забезпечення житлом бідних верств населення або створення можливості поліпшити житлові умови. Визначені причини виникнення незаконної забудови та районів нетрів і архітектурні методи їх вирішення в різних країнах світу.

Дана проблема давно відома і зачіпає багато країн і в, зокрема Королівство Марокко. Там вона ускладнюється ще й недосконалістю, а іноді і відсутністю, законодавчих документів, корупцією і небажанням влади займатися цим насущним для країни питанням. Наведено невтішна статистика поширення нетрів і положення проживають там людей. Статистичні дані наведені не прикладі зростання нелегальної забудови в місті Касабланка.

Розглянуто досвід боротьби з цією проблемою в інших країнах (на прикладі Чилі, Мексики, Німеччини). Для вирішення даної проблеми в Чилі був зведений соціальний житловий комплекс в Ікіке - Квінта Монрой (Quinta Monroy). Рішення було дуже вдалим і подібний соціальний проект був повторений ще і в Мексиці Також було розглянуто житловий комплекс в Дессау тертим спроектований Вальтером Гропіусом (Баухаус). Щодо цього комплексу відзначено вдале використання місцевих будівельних матеріалів і сучасних (на той час) технологій, а також простота рішень.

У висновках були наведені основні причини виникнення та розростання нетрів в світі і в Королівстві Марокко зокрема. Основними причинами поширення незаконного будівництва слід вважати: міграцію населення і швидкий демографічний ріст, бездіяльність і корупція відповідальних органів управління і контролю реконструкції та будівництва, відсутність кваліфікованих технічних фахівців і інженерів, ускладнені правові та адміністративні етапи, створення неструктурованих житлових співтовариств, обмежений дохід більшості громадян. Відзначено, що в Марокко однією з основних причин появи незаконної забудови є міграція населення в пошуках роботи. Особливо це стосується сільгоспробітників.

Посилання

Література.

مصطفى الجرموني، الرقابة على التجزيئات العقارية والأبنية بالمغرب، الطبعة الأولى 2011 ص: 183

أسامة بلعمرية" النظام الزجري في ميدان التعمير والتجزئات العقارية" رسالة لنيل ديبلوم الماستر في القانون الخاص، جامعة القاضي عياض، كلية الحقوق مراكش، سنة 2012-2013 ص: 171

Quinta Monroy by Nina Tory-Henderson | 22. Feb 2016 Project | Residential

Bauhaus Buildings. bauhaus-dessau.de/en/architecture/Bauhaus buildings in dessau/Dessau toerten housing estate.

Safinews جريدة الكترونية

Referense.

Mustafaa aljirmuni, alraqabat ealaa altajziat aleaqariat wal'abaniat bialmaghrib, altabeat al'uwlaa Mustafa Jarmouni, Control of Real Estate and Buildings Divisions in Morocco, first edition.2011. 183p.

'Usamatan bilieamaria" alnizam alzajrii fi midan altaemir waltajaziat aleaqaria" risalatan linil dyblwm Osama Balamria, "The Restraining Regime in the Field of Reconstruction and Real Estate Divisions", a message to obtain a diploma Master in Private Law, University of Cadi Ayyad, Faculty of Law, Marrakesh, 2012-2013, p. 171.

Quinta Monroy by Nina Tory-Henderson | 22. Feb 2016 Project | Residential

Bauhaus Buildings. bauhaus-dessau.de/en/architecture/Bauhaus buildings in dessau/Dessau toerten housing estate.

Safinews. Online newspaper

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-12

Номер

Розділ

Articles